یکی از تجهیزاتی که باید در ساختمان ها و به خصوص ساختمان های چند طبقه و چند واحد استقاده شود، فایر باکس یا همان جعبه آتش نشانی است. این که در چه ساختمان هایی باید از چه تجهیزاتی برای آتش نشانی استفاده کرد و یا در چه ساختمان هایی باید از جعبه ی F استفاده کنیم. همچنین محل نصب آن را در مطلب ضوابط آتش نشانی ساختمان به زبان ساده توضیح داده ایم و موضوع اصلی امروز ما جزئیات نصب جعبه آتش نشانی می باشد.
فهرست مطالب
جعبه آتش نشانی یا فایر باکس چیست؟
فایر باکس یا همان جعبه اتش نشانی یکی از موثر ترن تجهیزات آتش نشانی می باشد که در ساختمان ها با کاربری های مختلف مانند سکونی اداری و … از آن استفاده می شود.
جعبه آتش نشانی از تجهیزات اولیه اطفا حریق است و به شما این امکان را می دهد که برای افرادی که در ساختمان گیر افتاده اند تا زمان رسیدن نیروهای آتش نشانی زمان بخرید و آن ها را نجات دهید. همچنین به خاموش کردن سریع آتش کمک کنید. در ضمن نیروهای آتش نشانی هم می توانند به راحتی از این تجهیزات استفاده کنند و موثر تر واقع شوند.
نحوه نصب جعبه آتش نشانی
بطور کلی فایر باکس رو کار باید 130 سانتی متر بالاتر از کف ساختمان و در محلی که برای همه قابل دیدن باشد نصب شود. در صورتی که جعبه آتش نشانی شما از نوع توکار بود باید آن را به صورتی نصب کنید 70 سانتی متر بالاتر از سطح ساختمان شما باشد.
در ضمن بیشتر فایر باکس ها را در راه پله ها یا پاگرد ها و راهرو ها نصب می کنند تا برای همه ی اهالی یک طبقه قابل دسترس باشد. فاصله ی جعبه های آتش نشانی باید نهایتا 30 متر باشد تا در صورتی که یکی از آنها خراب بود دیگری بتواند کمبود آن را جبران کند.
استانداردهای نصب
- میزان دبی خروجی از یک شیلنگ آتش نشانی می بایست حداقل 45 لیتر در هر دقیقه باشد.
- میزان فشار کار کرد مناسب سیستم می بایست (±10) 220 کیلو پاسکال (2/2 Bar) باشد.
- در صورت نصب قرقره در اماکن خارجی قراردادن قرقره درون جعبه الزامی است .
- طول شیلنگ نباید بیشتر از 20 متر باشد .
- تست هیدرو استاتیک کلیه تجهیزات 12 بار می باشد.
جانمایی فایر باکس
- هر هوزریل می بایست در محلی کاملاً قابل دسترس و قابل دید نصب گردد.
- جعبه ها نباید در مکان های ایزوله شده از حریق ( نظیر راه پله های حفاظت شده با درب ضد حریق ) نصب شوند مگر آنکه
- بنا به شرایط خاص کارشناس آتش نشانی نصب آن را لازم بداند .
- بر روی جعبه آتش نشانی حتماً علامتی مبنی بر وجود جعبه آتش نشانی باید نصب گردد که ارتفاع این علامت نباید کمتر از
- 150 میلیمتر باشد .
- جعبه باید طوری نصب گردد که کل شیلنگ به راحتی از قرقره بیرون بیاید.
- مناسب ترین ارتفاع نصب جعبه آتش نشانی بین 1.5 تا2.4 متر از کف می باشد.
- مناسب ترین ارتفاع نصب شیر درون جعبه 1/0 ± 1متر از کف تمام شده می باشد.
- حداقل فاصله بین قرقره و تجهیزات داخل جعبه نباید کمتر از 10 سانتی متر باشد.
- جهت باز شدن درب جعبه و قرقره باید به صورتی باشد تا هنگام استفاده از قرقره درب جعبه مزاحمتی برای قرقره ایجاد ننماید.
- قرقره می بایست قابلیت بیرون آمدن از جعبه را از طریق لولا داشته باشد.
فروشگاه آتش مهار البرز عرضه کننده انواع جعبه آتش نشانی از برندهای محبوب ایرانی و خارجی، مجموعه ای متنوع از انواع جعبه آتش نشانی، برای خرید و اطلاع از قیمت جعبه آتش نشانی میتوانید به سایت آتش مهار البرز مراجعه و یا با شماره 09128687289 تماس بگیرید.
نکات کلیدی نصب جعبه F
در صورتی که جعبه ها به صورت تــــوکار ساخته شده اند، می بایسـت درون باز شو یک کلاف آهنی (Sub frame) برای قرار گیری جعبه نصب گردد . پس از قراردادن جعبه درون باز شو می بایست جعبه از داخل توسط پیچ به (Sub frame) متصل گردد.
در صورتی که جعبه ها به صورت روکار ساخته شدند، می بایست جعبه پس از تراز شدن بر روی دیوار توسط 4 عدد رول بولت سایز M6 از نوع HSA به دیوار متصل گردد.
هنگام نصب جعبه دقت نمایید تا محل ورودی لوله به جعبه دقیقاً هم تراز با لوله های موجود در رایزر باشد. ترجیحاً هنگام اجرای عملیات نصب قرقره ، تجهیزات را از جعبه خارج نمایید.
پس از اتمام نصب جعبه ها ، تا زمان پایان عملیات نازک کاری جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به بدنه جعبه ها آنها را با سلفون کاور نمایید.
تست نهایی
پس از انجام عملیات نصب موارد ذیل می بایست به دقت بررسی و چک شوند:
- نشت آب در کلیه اتصالات نباید بیش از 5 میلی لیتر در 3 دقیقه باشد.
- شیلنگ می بایست به راحتی از روی قرقره باز شود و میزان نیروی لازمه جهت باز کردن شیلنگ از روی قرقره نباید بیشتر از 100 نیوتن باشد.
- میزان دبی خروجی از نازل در حالت جت (jet) نباید کمتر از 0/33 لیتر در ثانیه باشد.
- عملیات باز و بسته شدن نازل می بایست به دقت کنترل گردد .
- کلیه جعبه ها و تجهیزات داخل آن می بایست هر شش ماه یکبار و هر ساله با توجه به مدارک نگهداری و بهره برداری که ارائه می گردند مورد تست و بررسی قرار گیرند.
ارتفاع استاندارد نصب جعبه آتش نشانی
جعبه آتش نشانی باید حداکثر 1.10 متر از کف ساختمان بالاتر و بر روی دیوار یا داخل دیوار نصب گردد. جعبه آتش نشانی باید در مناطقی نصب گردد که مورد دید همگان باشد.
بهترین مکان ها برای نصب جعبه آتش نشانی در نزدیکی ورودی ها و خروجی ها است. در پشت دیواره ها و یا شکاف ها نصب نگردد تا در موقع لزوم بتوان از آن به نحو احسن استفاده شود. اصولاً جعبه آتش نشانی در پله های فرار، پاگردها، درب ورودی ساختمان ها و دالن ها و …. نصب می گردد.
هر جعبه آتش نشانی باید حداقل شعاع 20 متر از اطراف خود را پوشش دهد. لازم بذکرست حداکثر فاصله بین جعبه های نصب شده نبایستی بیش از 30 متر باشد. باید توجه شود که لوله انتقال دهنده آب در سیستم تر حتماً به شیر اصلی آب شهری وصل باشد و فشار لازم در بالاترین نقطه از 2 اتمسفر کمتر نباشد و قطر لوله های بالا دهنده نباید کمتر از 2 اینچ باشد.
خروجی های جعبه F
جعبه های آتش نشانی دارای خروجی های 1 – 1.5 – 2 – 2.5 اینچی هستند. نوع خروجی و میزان دبی آن به عوامل زیر بستگی دارد:
- محتویات ساختمان و نوع آنها: یعنی با توجه این که ساختمان اداری، تجاری، مسکونی یا صنعتی است، مواد سوختنی در آن متفاوت می باشد و باید این موضوع را مد نظر قرار داد.
- سرعت اشتعال پذیری وسایل و محتویات ساختمان ها
- تعداد افراد ساکن در ساختمان
خروجی های 2.5 اینچی دارای دبی 2250 لیتر در دقیقه و خروجی های 1.5 اینچ 450 لیتر در دقیقه خروجی دارند.