مقالات

در کپسول آتش نشانی از چه گازی استفاده می شود؟

گاز در کپسول آتش نشانی

همه کپسول های آتش نشانی به هر نوعی که باشند، در آن ها از گاز های مخصوصی استفاده شده است که این گاز ها به زبان ساده و ابتدایی دو وظیفه کلی بر عهده دارند:

  • ایجاد فشار برای پاشیدن خاموش کننده بر روی آتش و انجام عملیات اطفا حریق
  • کاهش دمای آتش و از بین بردن حرارت، تا اینکه یکی دیگر از ضلع های مثلث آتش از بین برود.

در ادامه این مطلب از گروه آتش مهار قصد داریم که در خصوص گاز های مورد استفاده در کپسول های آتش نشانی با هم صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید تا موارد کلیدی و نکات مهم در این خصوص را در اختیار شما قرار دهیم.

گاز مورد استفاده در کپسول های آتش نشانی چیست؟

پرکاربرد ترین گاز در کپسول آتش نشانی گاز کربن دی اکسید یا همان CO2 است. دلیل استفاده از این گاز به صورت گسترده این است که فشرده سازی این گاز نسبت به سایر گاز ها راحت تر است و از طرفی در زمانی که شما شیر کپسول آتش نشانی را باز میکنید یا نازل را فشار می دهید، این گاز با فشار زیادی که دارد ماده خاموش کننده که می تواند فوم، آب، پودر و سایر مواد قابل استفاده در کپسول های آتش نشانی باشد را به بیرون هدایت کرده و به سمت آتش سوزی پرتاب می کند و به عملیات خاموش سازی آتش کمک بسیاری می کند.
دلیل دوم استفاده از گاز co2 یا همان گاز دی اکسید کربن این است که این گاز زمانی که فشرده سازی می شود، دمای آن به شدت پایین می آید. سپس وقتی در شرایط آتش سوزی و زمان حادثه از آن استفاده می کنید، گاز CO2 موجود در کپسول آتش نشانی حرارت را تا حد زیادی کم می کند و همین باعث می شود که قدرت آتش کمتر شود و همچنین از پیشروی بیشتر آتش جلوگیری می کند.

از گاز CO2 چطور در کپسول آتش نشانی استفاده می شود؟

کپسول های آتش نشانی از نظر نوع استفاده از گاز در آنها به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

  • کاتریج داخل
  • کاتریج بیرون

در ادامه این دو مورد را برای شما توضیح می دهیم.

کاتریج داخل

در این کپسول های آتش نشانی فشار بوسیله گاز CO2 که داخل یک سیلندر کوچک است و در زیر درپوش، داخل سیلندر اصلی کپسول آتش نشانی قرار دارد و در زمانی که شما از کپسول استفاده می کنید و اهرم را فشار می دهید، راه خروج گاز در داخل کاتریج باز می شود و مواد موجود در کپسول آتش نشانی را تحت فشار قرار می دهد و باعث پاشش آن ها به بیرون می شود.

کاتریج بیرون

در کپسول هایی که کاتریج بیرون هستند، گاز کربن دی اکسید در بیرون استوانه قرار دارد و راه خروجی گاز از این کاتریج بیرونی به بدنه کپسول آتش نشانی وصل می شود و به دو صورت اهرمی یا فلکه ای می توان راه آن را باز کرد. این نوع کاتریج ها دارای سوپاپ عملکرد هستند و در صورتی که لازم باشد گاز از کاتریج خارج می شود. این نوع کاتریج بیشتر در کپسول های آتش نشانی پودری استفاده می شود.

راهنمای کار کردن با کپسول آتش نشانی پودر و گاز با کاتریج بیرونی

  • در نزدیکی محل آتش سوزی کپسول آتش نشانی را روی زمین بگذارید.
  • ضامن را آزاد کنید.
  • لوله لاستیکی مربوط به پاشیدن خاموش کننده را از گیره خارج کنید و به سمت آتش سوزی بگیرید.
  • سر و صورت خود را از مسیر سوپاپ ایمنی کنار ببرید و شیر گاز را باز کنید یا اگر کپسول آتش نشانی شما از نوع ضربه است، ضربه ای به آن بزنید.
  • اهرم را فشار دهید و با حرکت شیلنگ لاستیکی و نازل بر روی آتش آن را خاموش کنید.
4/5 - (90 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *