مقالات

دتکتور دود چگونه کار می‌کند؟

دتکتور دود چگونه کار می‌کند؟

اول‌ازهمه لازم است بدانیم دتکتور دود چیست؟ حسگری جهت آگاه‌سازی دود ناشی از آتش‌سوزی است و دود ابتدایی‌ترین اثر آتش‌سوزی است.
شناسایی‌کردن سریع آتش مهم‌ترین ویژگی هر دتکتور است. انواع دتکتورها طراحی شده‌اند تا باتوجه‌به تکنولوژی و طراحی پیشرفته که دارند در سیستم ساختمان‌ها و مکان‌های خاص برای اعلام آتش‌سوزی قرار بگیرند.
انواع دتکتورها با شناسایی دود آتش فعال می‌شوند و به‌صورت دائم در حال پردازش شرایط و فضایی که در آن نصب شده‌اند هستند و نسبت به هرگونه تجمع دود در هوا فعال می‌شوند.
در برخی آتش‌سوزی‌ها، وجود پارچه و لوازم چوبی به علت دود زیادی که تولید می‌کنند حتی اگر حجم ناچیزی داشته باشند دود خیلی سریع فضا را اشغال می‌کند.
دتکتورها روش خوبی برای اعلام آتش‌سوزی هستند و نیاز است برای سیستم اطفا حریق اطلاعات کافی از انواع دتکتورها داشته باشید.

انواع دتکتور

آتش‌سوزی اتفاق ناگواری است که با کوچک‌ترین سهل‌انگاری منجر به نتیجه بدی می‌شود و بهترین راهکار جهت جلوگیری از این اتفاق استفاده از دتکتور است.
دتکتورها در طریقه شناسایی دود و آتش با یکدیگر متفاوت‌اند. در ادامه انواع دتکتور را به‌صورت کامل برای شما شرح می‌دهیم:
دتکتور یونیزاسیون
با واردشدن دود به محفظه، رسانایی محفظه تغییر می‌کند و هنگامی که به کم‌ترین حالت رسانایی خود رسید دستگاه فعال می‌شود و اعلام حریق می‌کند.
این دتکتور با عملکرد سریعی که دارد می‌تواند در ساعات اولیه آتش‌سوزی دود را شناسایی کند. قطعات دتکتور یونیزاسیون قادر هستند ذرات نامرئی آتش هم تشخیص دهند.

دتکتور فوتوالکتریک

از پرکاربردترین نوع دتکتور است که با قطع و وصل‌شدن نور عمل می‌کند. اعلام آژیر دتکتور فوتوالکتریک با استفاده از ال‌ای‌دی، سنسور نور و محفظه دود است.
هنگام ورود دود به محفظه با پایین آمدن شدت نور سنسور یک جریان الکتریکی شکل می‌گیرد. زمانی که شدت نور به حداقل ترین حالت خود رسید مدار سنسور خروجی را نشان می‌دهد و اعلام حریق فعال می‌شود.
در روشی دیگر با قطع و وصل نور در حالتی که سنسور به‌دوراز نور متصل باشد با ورود ذرات دود نور ال‌ای‌دی در راستای سنسور منعکس می‌شود و زمانی که نور دریافتی به حد معینی رسید اعلام آتش‌سوزی فعال می‌شود.
دتکتور فوتوالکتریک درهرصورت به دود حساس است و حتی کم‌ترین شعله و حرارت را تشخیص می‌دهد؛ اما لازم است به‌صورت دائم پاک‌سازی شود تا از انباشته‌شدن گردوغبار و ضعیف‌شدن سنسور جلوگیری می‌کند.

 

 

دتکتور دود چگونه کار می‌کند؟

بیم دتکتور (خطی، لیزری)

اجزای این دتکتور شامل مادون‌قرمز و یک منبع گیرنده است که هر رو در مقابل یکدیگر در سالن نصب می‌شوند. امواج از طریق دستگاه فرستنده ارسال و توسط دستگاه گیرنده دریافت می‌شوند.
در هنگام وقوع آتش‌سوزی، دود مانع ارسال امواج شده و توسط بیم دتکتور شناسایی می‌شوند و اعلام حریق صورت می‌گیرد.
در فضاهای بزرگ مانند کارخانه یا مساجد یا سالن‌های تفریحی که میان فرستنده و گیرنده مانعی وجود نداشته باشد و در صورت بزرگ‌بودن محیط بیم دتکتور بهترین گزینه است.

دتکتور دودی

دتکتور دودی شامل دو نوع متفاوت می‌شود که در ادامه برای شما توضیح داده‌ایم:

دتکتور مکشی

در این روش از طریق لوله‌کشی که در سقف متصل است و در نهایت به پنل مرکزی می‌رسد مکش هوا صورت می‌گیرد. روی لوله‌ها منافذی وجود دارد که درون این منافذ هواکش نصب است که هوای بیرون را مکیده و پس از بررسی در صورت آلوده بودن اعلام آژیر رخ می‌دهد.
این مدل جز گران‌ترین و حساس‌ترین نوع دتکتور است.

دتکتور کانالی

این دتکتور شامل لوله‌ای است که هوا را وارد محفظه می‌کند و توسط دستگاه آنالیز می‌شود و از طریق سوراخ انتهای محفظه خارج می‌شود.
ساختار این دتکتور دارای محفظه‌ای است که درون آن یک دتکتور و یک لوله قرار گرفته که لوله وظیفه انتقال هوا را انجام می‌دهد و در صورت تشخیص دود آژیر به صدا در می‌آید.

کاربرد دتکتور

آتش‌سوزی اتفاقی است که بی‌توجهی به مسائل امنیتی می‌تواند نتیجه بدی برجای بگذارد.
منطقی‌ترین روش برای جلوگیری از این اتفاق نصب دتکتور در ساختمان‌ها است. دتکتور طوری طراحی شده است که با صدای آژیر خود افراد را باخبر کند و زمان کافی برای ترک‌ کردن آن مکان باشد.
با پخش‌شدن دود اعلام‌خطر توسط دتکتور انجام می‌گیرد و مفیدترین نوع دتکتورها آن‌هایی هستند که اعلام‌خطر می‌کنند و حتی سیگنال‌هایی را به آتش‌نشانی جهت آمدن مأمور به مکان آتش‌سوزی متصل می‌کنند.
دود به‌عنوان یک عامل حریق از وجوداتش به ساکنان هشدار می‌دهد و با حس‌کردن دود آژیر دستگاه به صدا در می‌آید.
نصب دتکتور در ساختمان‌ها می‌تواند خطر جانی آتش‌سوزی را تا 82 درصد کاهش دهد.
لازم است دستگاه روی سقف یا دیوارهای بلند نصب شود و سقف‌هایی که شیب بلندی دارند باید با فاصله یک‌متری در بالاترین نقطه نصب شود.
اتاق نشیمن، راه‌پله، فضای بیرون اتاق‌ها محل درستی برای نصب دتکتور است.

 

 

دتکتور دود چگونه کار می‌کند؟

مزایا و نکات مربوط به استفاده دتکتور

با تشخیص‌دادن دود به رفع خطر کمک می‌کند. داشتن زمان اندک حتی چند ثانیه جهت تخلیه ایمن می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.
لازم است از قبلاً برنامه‌ای برای خروج موجود باشد تا در صورت اعلام حریق خیلی سریع و ایمن مکان را ترک کنید.
اگر در اتاق‌خواب و بیرون اتاق‌ها و نزدیک به آشپزخانه و هر جایی از ساختمان نصب می‌شود نیازمند تنظیم جداگانه است.
خانه و ساختمان‌های بزرگ نیاز به دتکتورهای بیشتری دارند و لازم است حداقل در ماه یک‌بار به‌صورت کامل تست شود تا مشکلی به وجود نیاورد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی استفاده از سیستم‌های اطفا حریق افزایش چشمگیری داشته و نصب این سیستم‌ها در آخرین و بهترین مدل کمک بزرگی به شرایط ناگوار آتش‌سوزی است.
این دستگاه نباید نزدیک پنجره یا در نصب شود؛ زیرا جریان هوا در تشخیص دود اختلال ایجاد می‌کند و دستگاه نباید رنگ‌آمیزی شود؛ چون منجر به اختلال دستگاه می‌شود.
لازم است مطمئن باشید کل افراد ساختمان یا خانه متوجه صدای آژیر باشند تا زمانی که اتفاق ناگواری افتاد سریع مکان را ترک کنند.

فروش

جهت دریافت بهترین کیفیت دستگاه تشخیص دود یا همان دتکتور کافی است به آتش مهار البرز مراجعه کنید. همچنین می‌توانید جهت پشتیبانی بیشتر با شماره‌های زیر تماس بگیرید.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *