قبل از انتخاب و خرید و یا حتی فکر کردن به هر سیستم اطفا حریقی برای ساختمان خود، باید ابتدا مشخص کنید که مکان مورد نظر شما چقدر در معرض خطر قرار دارد و یا به عبارت دیگر کاربری ساختمان شما از نظر آتش سوزی چقدر خطرناک است.
در این مطلب ابتدا به شما کمک می کنیم که میزان مخاطره ساختمان خود را مشخص کنید، سپس تعداد اسپرینکلرهایی که باید در ساختمان خود استفاده کنید و سپس جدول سایز لوله اسپرینکلر را در اختیار شما قرار می دهیم تا بتوانید بهترین تصمیم گیری را برای ساختمان خود داشته باشید.
فهرست مطالب
دسته اول: ساختمان با کاربری کم مخاطره (hazard light)
این ساختمان های معمولا مکان های غیر صنعتی هستند که محتویات آنها در صورت اشتعال حرارت کمی تولید می کنند و میزانآنها نسبتا کم است. ماند دفتر ها و ادارات، ساختمان های مسکونی قسمت غذاخوری در رستوران ها سینما ها و سالن های تاتر یا سخرانی (البته به جز سن یا سکو نمایش) موسسات آموزشی،بیمارستان ها موزه ها، مسجد ها و… در این دسته بندی قرار می گیرند.
دسته دوم: ساختمان با کاربری مخطره معمولی (hazard ordinary)
این ساختمان ها اماکنی هستند که موادی که در آنها قرار دارند از نظر میزان و یا قابل اشتعال بودن در رده بندی متوسط قرار می گیرند و در زمان آتش سوزی حرارت متوسطی تولید می کنند، این مکان ها خود به سه دسته تقسیم می شوند:
- مکان هایی که قابلیت اشتعال کمی دارند و ارتفاع مواد سوختنی در آنها از 1 متر تجاوز نمی کند، مانند:کارخانه جات تولید لبنیات، صنایع الکترونیک و یا شیشه سازی آشپزخانه ها و لباسشویی ها، نانوایی ها و پارکینگ ها.
- مکان هایی که در رده بندی مخطره متوسط قرار می گیرند و ارتفاع مواد سوختنی در آنها تا 3 متر می رسد. مانند سردخانه های، کتابخانه های بزرگ، فروشگاه ماشین های صنعتی، کافی شاپ های بزرگ، آسیاب های غلات، انتشارات و کارخانه های تولید توتون، چرم، عصاره گیری، نساجی.
- اماکنی که مواد موجود در آنها دارای قدرت اشتعال زایی بالا دارند و در زمان آتش سوزی حرارت بالایی تولید می کنند و ارتفاع این مواد سوختنی در این مکان ها زیاد است. به عنوان مثال: کارخانه تولید لاستیک اتوموبیل، انبار کاغذ، مواد الکلی، مایعات اشتعال زا، کارخانه های رنگ سازی و آسیاب های نیشکر و کاغذ جزء این دسته می باشند.
دسته سوم: ساختمان با کاربری پرمخاطره (extra hazard)
اینساختمان ها مکان هایی هستند که قابلیت آتش سوزی مواد موجو در آنها و محتوای آنها بسیار بالاست و در زمان آتش سوزی حرارت بسیار بالایی تولید می کنند، مانند: کارخانه های فیبر و نئوپان سازی، کارخانه های ساخت لاستیک اسفنجی، کارخانه های باروت و مایعات قابل اشتعال و چاپخانه هایی که از جوهر با دمای اشتعال کمتر از 38 درجه کار می کنند جزء این دسته بندی قرار می گیرند.
برای انواع ساختمان ها چطور از اسپرینکلر استفاده کنیم؟
شما می توانید از جدول زیر برای مشخص کردن تعداد اسپرینکلرها و فاصله آنها از یکدیگر، با توجه به کاربری ساختمان و دبی آب اسپرینکلر ها استفاده کنید:
دبی آب در اسپرینکلر های کم مخاطره باید 10 گالن در دقیقه، در مکان هایی با میزان خطر معمولی باید 14 گالن در دقیقه و برای مکان های با مخاطره بالا اسپرینکلر باید 50 گالن در دقیقه دبی داشته باشد.
سایز لوله نازل اسپرینکلر
این که برای اسپرینکلر از چه لوله ای و با چه سایزی استفاده کنیم باید این مورد را در نظر بگیریم که محاسبات و انتخاب های ما باید طبق اصول و استاندارد باشند تا سیستم اطفا حریق اسپرینکلر شما عملکرد درست و مثبتی برای شما داشته باشد.
مقدار دبی و قطر یا همان سایز لوله نازل های آب پاش یا همان اسپرینکلر با فشار آب پشت هر اسپرینکلر طبق رابطه ی زیر محاسبه می شود:
Q=K√P
در این معادله:
Q= دبی آب برحسب Gpm یا گالن بر دقیقه
P= فشار آب بر حسب Psi
K= ضریب نوع اسپرینکلر ها که به قطر لوله بستگی دارد.
در ضمن در این رابطه فشار پشت هر اسپرینکلر 30 psi یا 20متر آب در نظر گرفته می شود.
قطر لوله کشی در سیستم اسپرینکلرها
قطر لوله های اسپرینکلر برای لوله های فولادی حداقل یک اینچ می باشد و باید به یاد داشته باشید که لوله های انتخاب شده بدون درز با اتصالات جوشی هستند و باید تحمل فشار حداقل 1 بار را داشته باشند.